Gratis e-book 'Eerste Hulp Bij Snaaien'
Vraag hier aan

Page content

Het raadsel van emotie eten

Ik ben verdrietig, ik eet
Ik ben geïrriteerd door mijn moeder, ik eet
Ik frustreer mijzelf, ik eet
Ik ben blij met mijn nieuwe appartement, ik eet

Veel eetstoornissen hebben helemaal niets te maken met eten, maar met jezelf troosten.

De methoden waarmee je jezelf kunt troosten, brengen rust en ontspanning in lichaam en geest en werken tevens als een kalmeringsmiddel. Het zijn handelingen die je iedere dag kunt doen wanneer je tot rust wilt komen.

Doordat methoden om jezelf te troosten in praktisch alle dieetboeken ontbreken, helpen deze boeken slechts tot op zekere hoogte. Om te beginnen valt de lezer er heel vaak niet eens door af. Maar is iemand eenmaal afgevallen, dan vertellen deze boeken de lezer niet hoe hij/zij haar gewicht op de langere termijn op peil kan houden.

Dieetboeken beperken zich tot het voedsel dat je eet en helpen je bij het maken van voedingskeuzes.

Maar zelden hebben ze het niet over de reden:
Waarom eet je dan te veel?

Veel mensen hebben vanaf een heel jonge leeftijd ineffectieve manieren aangeleerd gekregen om zichzelf te troosten. Deze manieren zijn meestal slechts een noodoplossing om dat, waar je last van hebt, te kunnen vermijden.

De boodschap is: zoek afleiding, richt je op de dingen die je een goed gevoel geven, of vermaak jezelf. En daarom richt troost zoeken zich met name op voedsel, tv kijken, gokken, alcohol, werk, internet of drugs.

Voor even halen deze zaken de scherpe randjes van je gevoel van stress af. Maar op de lange termijn blijken dit slechts tijdelijke oplossingen die op zichzelf weer een probleem – of verslaving – kunnen worden.

Print Friendly

    Comment Section

    0 reacties op “Het raadsel van emotie eten

    Plaats een reactie


    *