Gratis e-book 'Eerste Hulp Bij Snaaien'
Vraag hier aan

Page content

Klaziena Waerts, haar ervaringen, visie en missie

klaziena waerts is jouw eetrelatie coach

De persoonlijke ervaringen van Klaziena Waerts

Wat geeft mij nou…laat ik ’t zo zeggen… het recht om jou te helpen weer een prettige en een goede relatie met eten te krijgen. Te kunnen eten zonder je daarvoor of over te schamen of schuldig te voelen. Jou te helpen de controle te krijgen over emotie eten of zelfs eetbuien. Kortom, wat zijn mijn persoonlijke ervaringen en welke kennis heb ik in huis?

Laat ik beginnen met mijn persoonlijk ervaringen. Als kind had ik last van overgewicht en werd ik daarmee behoorlijk gepest op de basisschool. Pas op de middelbare school bereikte dit gepest de spreekwoordelijke druppel. Ik was mijn te grote lichaam meer dan zat.

Op mijn 12de voor de eerste keer op dieet

Mijn moeder was altijd wel bezig met een of ander dieet en ik kan me nog goed herinneren dat ze toen net was begonnen met het mayo dieet. En achteraf denk ik dat mijn moeder het ook misschien wel een beetje fijn vond om dit samen met haar dochter te doen.
Op mijn 12e levensjaar ging ik dus voor de eerste keer op dieet en…achteraf gezien de eerste van véle dieet- en lijnpogingen.

Met dat mayo dieet moest ik wel 4 eieren per dag eten. Hoewel zo ongeveer de eieren uit mijn neus en oren kwamen verloor ik met succes de nodige kilo’s. Helaas kwamen de kilo’s bijna net zo snel weer terug als ik ze had verloren.
Maar een dunner lichaam was me wel erg goed bevallen en had ik de smaak te pakken. Daarom ging ik het ene dieet na het andere doen.

Alles of niets

Het was bij mij alles of niets..Of ik was op een streng dieet, of ik had eetbuien. Van mijn 12e tot mijn 19e gaf de weegschaal variërend aan van 55 tot 90 kilo en alles er tussenin.

Op mijn 19e ging ik samenwonen met Michel en verdwenen de extreme eetbuien. Maar van emotie eten en de behoefte om elk nieuw dieetmethode uit te proberen en met elke dieetrage mee te moeten doen, daar bleef ik last houden.

Hier bleef ik last van houden tot mijn 34e levensjaar. Toen bereikte ik een emotioneel dieptepunt en besloot ik definitief het roer om te gooien. En begon ik vanaf dit punt het vergaren van mijn huidige kennis.

Wie is Klaziena Waerts?

Klaziena Waerts

Mijn naam is Klaziena Waerts, geboren in 1976 en ik woon samen met Michel in Bilthoven.

Klaziena Waerts en haar relatie met eten

Vrijwel 24/7 hield ik me bezig met wat ik wel en niet ‘mocht’ eten en bevond ik mezelf in een vicieuze cirkel.

Gedurende een periode – van een paar weken tot een paar maanden – volgde ik een of ander (crash)dieet en verloor behoorlijk wat gewicht.

Op mijn 34ste bereikte ik een emotioneel dieptepunt. Ik was die strijd met mijn lichaam zó zat. Wilde ik echt mijn hele leven hiermee bezig zijn? Zou ik dan niet op mijn 70ste verjaardag enorm veel spijt hebben dat ik dit en dat niet zou hebben gedaan/ervaren, en dat alleen vanwege hoe mijn lichaam eruit ziet?

Ik wilde het roer omgooien. Niet meer vrijwel continue denken over eten en mijn lichaam…een andere relatie met eten krijgen.

Mijn volgende stap was onderzoek doen

Ik ging me verdiepen in emoties, eetgedrag en -gewoonten, lichaam- en zelfbeeld en (zelf)acceptatie. Mijn zoektocht begon in de bibliotheek en op internet. Snel raakte ik zo geïntrigeerd over alles wat ik tegenkwam dat ik boeken aanschafte om vervolgens minuscuul uit te pluizen en te analyseren.

Mijn onderzoek heeft uiteindelijk ruim 5 jaar geduurd. Vele oefeningen, tests en theorieën heb ik op mijzelf uitgeprobeerd, waardoor ik weer een gezonde emotionele relatie met eten kreeg.

Nu eet ik gewoon wat ik wil.
Geniet er echt van èn ik voel me er niet schuldig over.
Dit gun ik jou ook!

Tijdens deze 5 jaar behaalde ik ook mijn diploma’s voor gewichtsconsulente en mental coach. Ik noem mijzelf nu met trots eetrelatie coach.

Door mijn onderzoek en ‘testing’ op mezelf ontdekte ik dat het neerkomt op een reeks van stappen die je doorloopt om weer een gezonde relatie te krijgen met eten. Deze reeks van stappen heb ik gegoten in een model, het GEEF-model.

Klaziena Waerts en haar missie & visie

Ik gun…nee, het is mijn MISSIE om iedere vrouw weer te laten
genieten van eten zonder zich schuldig erover te voelen.

Mijn VISIE is dat als ik na zoveel jaar weer in harmonie met eten kan komen,
dat iedereen dat kan èn bovenal verdient.

Ik wil vrouwen helpen weer op een een normale manier met eten om te kunnen laten gaan. Opdat ze

  • weer van eten kunnen genieten zonder zich ervoor te schamen of schuldig erover te voelen.
  • zichzelf niet langer straffen met ‘op dieet te zijn’ of ‘aan de lijn te doen’.
  • zichzelf niet meer hoeven uit te hongeren, niet meer hun favoriete voedsel hoeven te ontzeggen omdat dat dit ‘slecht is voor de lijn’ of ‘niet mag van het dieet’.
  • als ze oud zijn en terugkijken op hun leven geen spijt hebben dat ze veel energie, tijd en geld hebben verspild aan diëten en lijnen.
  • zichzelf èn hun lichaam accepteren zoals die is, al is dat een maatje minder of meer.

Maar wat moet ik nu met m’n te grote lichaam?

Ik hoor je nu denken: “Ja, wel interessant allemaal en er zit wel wat in, maar ik zit hier nog steeds met een te groot lichaam die ik niet wil hebben.”

En die reactie begrijp ik he-le-maal! Als je dit alles 10 jaar geleden tegen mij had gezegd, had ik dezelfde reactie gehad. Ik zat indertijd middenin de vicieuze cirkel van emotie eten – dieet – afvallen – aankomen door emotie eten.

Waar het ècht om gaat en draait is acceptatie van jezelf èn je lichaam. Met zelfacceptatie bedoel ik dat het okay is om niet perfect te zijn. Je bent mens en die maakt fouten en dat is goed. Acceptatie van je lichaam bedoel ik letterlijk. Zolang je je lichaam niet accepteert zoals die is, blijf je ertegen vechten door op dieet te gaan en/of te fanatiek aan lichaamsbeweging te doen.

Stel jezelf het volgende voor

Je bent nu bijvoorbeeld 35 jaar, je weegt 100 kilo en vecht er met alle macht tegen. Maar na elke periode van ‘zelf-afstraffing’ – het maakt niet uit of dat nu een dieet, de sportschool of andere manier is – kom je weer terug op je oude gewicht, of zelfs met rente.
Stel jezelf nu voor dat je 80 jaar bent en nog steeds 100 kilo weegt. Je kijkt terug op je leven en je realiseert dat je 45 jaar (!) van je leven hebt verspild aan tijd, energie, geld, mentale en lichamelijke gezondheid en misschien zelfs aan relaties?

Grote kans dat jij je het volgende nog niet had gerealiseerd

Als je weer een gezonde relatie met eten hebt, je weer kunt genieten van eten zonder schaamte– of schuldgevoel, gaat je lichaam als vanzelf terug naar het gewicht dat bij haar hoort. Ik noem dit je natuurlijke gewicht. Dit lijkt ongeloofwaardig, maar ik heb het zelf ervaren. Tijdens mijn 22 jaar in de cirkel van emotie eten – dieet – afvallen – aankomen door emotie eten was ik altijd veel zwaarder dan dat ik nu ben. Nu ben ik op mijn natuurlijke gewicht dat bij me hoort en ben happy met mezelf. NB. dat is iets meer dan mijn ‘streefgewicht‘ die ik altijd moest behalen van mezelf, maar is zó okay 🙂

Waarmee kan Klaziena Waerts jou helpen?

Ik help jou met het herkennen èn erkennen dat je een emotie eter bent en inzien dat dit niet jouw schuld is. Maar alleen door dit te her- en erkennen, ben je er nog niet. Daarna ga je stapsgewijs ontdekken waar je ècht behoefte aan hebt. Je gaat je eigen innerlijke saboterende stem horen en leren hoe je deze kan temperen. En ontdekken hoe je je ongemakkelijke gevoelens en emoties kan laten binnenkomen èn accepteren, zodat je ze niet langer hoeft te onderdrukken met eten.

Wie kan emotie eten gedrag veranderen? Jij, jij alleen. Jij, precies zoals je bent. Je hoeft geen bepaalde hoeveelheid moed te hebben om meteen te zien wat er straks gaat gebeuren. Jij hebt die moed, anders zou je dit niet lezen.

klaziena waerts helpt jou

Op jouw succes,

Klaziena Waerts

 

 

Print Friendly

Comment Section

2 reacties op “Klaziena Waerts, haar ervaringen, visie en missie


Door Emmeline op 11 december 2015

Een heel herkenbaar verhaal!!
En heel erg waar wat je schrijft – maar het blijft moeilijk…


Door Klaziena op 11 december 2015

Hoi beste Emmeline,

Bedankt voor je reactie!

Omdàt ik weet – en heb ervaren – hoe moeilijk het is, heeft mij dat de motivatie gegeven om mijn ervaringen over hoe ik mijn eigen relatie met voeding positief heb veranderd te delen.
Daarnaast heb ik uitgebreid onderzoek gedaan hoe ‘emotie eten’ nou ontstaat en bovenal hoe dit te overwinnen/voorkomen.

Daaruit voortvloeiend is mijn boek ‘Gezonde relatie met eten in 9 treden‘ ontstaan. Als ook het GEEF-model.

Plaats een reactie


*